Stureholms våtmark

Stureholms våtmark

Nyheter från Stureholms våtmark

2009 färdigställdes Stureholms våtmark och många har uppskattat den nya lokalen, fåglar såväl som fågelskådare, men även betande Highland Cattle och islandshästar.

Bloggen är ett försök att samla information om utvecklingen av våtmarkens flora och fauna. Inlägg tages tacksamt emot.

Amfibier i våtmarken

FaunanyttPosted by Göran Paulson, Kullagymnasiet Höganäs Wed, April 15, 2015 22:33:08
14 april 2015 21 - 21.45. Nästan på dagen fyra år efter första groddjursinventeringen var det äntligen dags igen. Vädret var inte det bästa, svalt och hård vind, men aktiviteten var mycket god.
Jag täckte bara in norra och västra stranden, då framförallt sydstranden är oerhört svår att överblicka. Medan jag sakta rörde mig utefter strandkanten, lysandes i vattnet med min pannlampa, kunde jag räkna in hela 850 paddhanar, sex amplexuspar (par i parningsställning) och fem ensamma honor - mycket imponerande siffror! Störst täthet var det i nordväst och utmed västra stranden.
En ensam vanlig groda knorrade i västra delen och en handfull romklumpar av vanlig groda hittades i sydvästra hörnan. Sannolikt låg det fler längs östra stranden.
Mest glädjande var den större vattensalamander som var på väg ner i vattnet i väster. Arten är inte särskilt talrik i NV-Skåne och är faktiskt rödlistad.
Med tanke på det goda utfallet är jag lockad av ett ytterligare kvällsbesök vid mer optimal väderlek.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.