Hästnytt

Hästnytt

Hästar på Stureholm

Om våra hästar och vårt hästliv här på Stureholm

Röskva fra Muldbjerg

Våra hästarPosted by Åse Brunnström Tue, February 21, 2012 17:05:39

2012 Röskva, du härliga dam! Enligt den vetenskapliga utbildade veterinärkåren så bör du ha så ont nu av din ENOTRH, aggressiv tandstensbildning, att du förmodligen inte vill äta eller göra något. MEN DET GÖR DU? Hur hänger detta ihop? Det är mycket svårt att avsluta ditt liv, när du fortfarande; äter hö/silage, betar långt som kort gräs, äter (skivade förvisso) morötter och äpplen. Ögonen är pigga, bakdelen som den alltid varit, vänder den mot mig tre gånger, sedan går det bra. Nu har det faktiskt blivit bättre, jag kan gå direkt fram utan att 'dansa med Röskva'.

En härlig liten dam med fantastiskt uttryck, mycket vilja, nu på sitt 21:a år. Hon har gett oss väldigt mycket, inte minst ett antal timmar i hagen för att försöka övertyga henne om att komma in. Framförallt, en fantastisk avkomma efter Hraunar fra Efri-Raudaleik, Heidur från Stureholm.

Vi köpte Röskva 2005 från Kristine Barner på Kullabergs islandshästar. Röskva är född i Danmark hos Kristines föräldrar, där har hon haft 4 föl. Av olika anledningar hann vi inte med att rida som vi tänkt och beslöt oss för att ta ett föl efter Röskva, hingstvalet föll på Hraunar fra Efri-Raudalek, efter rekommendation från Kristine. I juli månad 2007 föddes ett hingstföl, Heidur från Stureholm (se bild ovan). Läs mer om Heidur under hans egen rubrik.

2011 Röskva drabbades för snart två år sedan (då upptäcktes det) av en märkligt aggressiv form av tandsstensbildning som heter ENOHTR. Oddsen är inte så goda, men så länge vår kära häst äter, är i gott hull och har kvar sin vilja av stål, så medicinerar vi henne. Rider gör vi också, men då mycket försiktiga tygeltag och det är bettlöst Hackamore som gäller - hon går lika fort fram med det :). Under hösten 2011 gjorde vi en långritt - Röskva gjorde allt för att komma först i ledet, trots att Astrid och jag bestämt att jag skulle rida sist med Röskva. En helt otroligt härlig häst som aldrig ger sig.

Astrid och Röskva tog en tur ned till vattnet i Farhult på bilden till vänster ( då Astrid lyckades övertyga Röskva att vare sig sand, strand, tång eller vatten är något att vara rädd för)

På bilden till höger rider Astrid o Röskva med i kadriljen på Hästens Dag i Krapperup 2011, alltid i strävan att var först.............

Glömde bort att berätta att isländska hästars namn oftast har en betydelse, Röskva betyder snabb. Det, kan ingen ta ifrån henne! hälsar hennes matte som älskar henne oerhört mycket!