Hästnytt

Hästnytt

Hästar på Stureholm

Om våra hästar och vårt hästliv här på Stureholm

Salka frá Vinkaergård

Våra hästarPosted by Åse Brunnström Mon, October 24, 2011 19:31:53

Kval inför LAG-SM 2012 för ungdomar hölls i Margretehof onsdagen den 13:e juni. Astrid o Salka red som lagmedlemmar i grenen T4 (vilken de aldrig ridit förut) samt ett på en vecka intränat program i grenen enmansshow.


Musiken och ekipagets framförande verkade falla domarna och den lilla men positiva publiken i smaken. Med lite finslipande kanske det blir riktigt bra, om laget tar sig till Lag-SM.

Visst är den en speciell känsla att vinna FÖRSTA PRIS! Det kan vi nog alla hålla med om. Vid Gandurs invigning av Helsingborgsbanorna den 10:e juni 2012 var det Kontrolltävling, den vann Astrid och Salka, ganska överlägset.

SALKA, Astrid och SSM 2012-18-20/ 5 (maj) på Margretehof;

Ekipaget var mycket duktiga men det händer så mycket nu att vi knappasthinner minnas vad vi har gjort, än mindre vilka placeringar det blivit - men rosetterna hjälper oss. I mellanklass tölt, T3 blev det en tredjeplacering och i mellanklass V2 blev det en femteplacering (eller var det tvärtom?)?

Salka fra Vinkaergård

är enligt vår åsikt den sötaste av islandshästar som tänkas kan; rådjursögon,liten, brunskäck till färgbestämning. Men skäck det döljer hon väl! Hon är brun, svart man och svans, vitt på fyra hovar och, två halvstrumpor bak, och, ett litethjärta (eller Alladins lampa) under manen!


Liten är hon också, 134 cm i mankhöjd - inget stort steg, men takt- och gångartssäker, det är hon. I lättklass och mellanklass (Flyinge ishäst och SSM m.fl.) har hon fått bedömningar för trav o skritt på 6.0 i mellanklass, ökad tölt 5,5, galopp 5,5 och kort tölt 5,5. Tänk, om allt detta hade hänt på samma tävling - då hade resultatet legat på 5,7-5,8 - men dagsformen avgör, allt sitter inte som smäck hela tiden. Det vet vi ju tyvärr, de flesta av oss. Undantag finns ju längst upp i resultatlistorna.

Salka vill gärna dra iväg med bettet och har en hög och orolig form. Kanske har vår duktiga hästtandläkare Nina Lundgren (www.svenskahasttandvarden.se) idag funnit problemet . Salka har troligen hål i en tand som ligger i överkäken, där bettet förmodligen irriterar mer än det gör nytta (förstå mig rätt). Nu är tanden penslad med fluorlack och vi skall testa om detta kan avhjälpa de obehag som Salka har.

Lilla ryttarinnan Astrid har på Salka provat alla möjliga sorters bett för att försöka hitta hjälp - men det har inte lyckats. Vi är tillbaka på tredelat bett, noga avpassat (hellre för kort än för långt som vi tolkar tandläkarens råd). Skall testa detta imorgon, då tränar Astrid o Salka för Matilda Bengtsson. Matilda har har hjälpt Salka och Astrid i ca 1,5 års tid med vardaglig och träningsförberedande träning. Spännande att se hur det går imorgon!

I sommar har Salka varit i Värmland, som sällskap till vår unge herr Heidur, men även var tanken att hon skulle bli mamma till ett föl efter Kjarni vom Wallberg. Det blev tyvärr ingen betäckning, eftersom hon utvecklade herpesvirus (ligger latent, kan utvecklas i samband med långa transporter, eller annat stressmoment). Detta visste vare sig vi eller Kjarnis ägare, Josefin Birkebro. Så, Salka blev igångsatt sedan hon kommit hem igen efter två månaders vila.

GRATTIS ASTRID, SALKA o MATILDA!

Bollerup Ishest 2012, en tävling arrangerad av två avgångsstudenter på Bollerups naturbruksgymnasium, blev verkligen framgångsrik för Salka och Astrid. De tävlade i V5 (lätt fyrgång) och T3 (mellanklass tölt). Slutpoäng i respektive A-final blev 5,17 respektive 4,97 - den magiska gränsen 5,00 är uppnådd! Grattis flickor och tack Matilda för att du hjälper och stöttar i alla lägen.

SALKA har fått möjlighet att ridas av Katarina Lagerbäck som gästar en av våra inackorderingar med träningspass. Det har visat sig att det fungerar utmärkt att träna med andra metoder än dem vi är vana vid. Nu är det lösa tygeltag varvat med höga som gör att Salka själv söker den låga och avspända formen. Vi har sett gångjärnet i nacken, hon söker det själv. Intressant och roligt att en 18 årig dam kan söka sig nya vägar. Fortsättning följer ...........