Hästnytt

Hästnytt

Hästar på Stureholm

Om våra hästar och vårt hästliv här på Stureholm

Kaspar från Fornhem

Våra hästarPosted by Åse Brunnström Mon, October 24, 2011 18:30:48

Vår unghäst Kaspar från Fornhem har nu blivit tre år och riktigt trevlig är han. Vi köpte honom 'osedd', endast några bilder på nätet och via e-post avgjorde, honom skall vi ha! Han köptes för att ge vår egen Heidur ett sällskap och som framtida ridhäst åt mig själv.

Dessa förväntningar har han verkligen lyckats att lyfta. Han är nu hos Team Brösarpsgården sedan två veckor och rids av Josefin Birkebro. När vi lämnade honom där, sedan han kom hem från hingst/valackbetet i sommar, hade han provat att ha träns på sig vid två tillfällen här hemma. Dagen efter vi kommit hem från Brösarp, har han haft både träns, sadel och blivit uppsutten!

Jag fick rapport om Kaspar idag från Josefin Birkebro. Han sköter sig mycket fint, vi är så stolta. Han har lätt för både tölt och trav, han är snäll och har lagom mycket vilja, dvs han följer med andra hästar utan att rusa på, men behöver inte drivas på. Det låter hur spännande som helst!

Nedan några bilder på Kaspar från föl till unghäst. Matte är och hälsar på i Brösarp efter halvlek. Vi hämtade hem honom i början av december 2011 och sedan har han fått vila. Vi planerar att sätta igång honom så smått framåt mitten av mars - Astrid längtar efter att rida honom (också).

ÄNTLIGEN VÅR och min tur tror jag Kaspar tänker. Vi har satt igång Heidur efter vintervilan och i onsdags fick Kaspar nya fina skor. Han är mycket snäll och trevlig att hantera. Han skall också sättas igång med Katarina Lagerbäcks hjälp, känns tryggt, så att vi inte gör något tokigt. Här följer ett bildcollage som visar hur metodiskt Katarina går igenom grundutbildningen igen. Det är spännande att följa våra två unghästars utveckling, de är verkligen helt olika.

VÅR 2012 och snart hingstfestival - därav ett specialnummer av tidningen Islandshästen. Ett intressant utdrag ur WorldFengur visar att Kaspars pappa, Örn frá Keldudal, ligger på andra plats med BLUP poäng 125 för pass och för ridegenskaper 118 (av hingstar i Sverige med Blup över 110). Världsmästaren Hraunar frá Efri-Raudalek pappar till vår Heidur) har 121 i bedömning för pass och 118 för ridegenskaper.

Fina Örn frá Keldudal, ägs av Thilde Höök men står nu till försäljning hos Vignir Jonasson, hoppas att han får ett riktigt bra hem. Hur fint han rör sig kan denna länk vittna om, http://www.youtube.com/watch?v=No7-HvknqGQ.

Örns pappa heter Thokki frá Kyrholt, om honom står det att läsa i samma nummer av Islandshästen, i reportaget från Kyrholt, att han är den mesta kända av deras hästar. Han visades 2007 och fick då en totalbedömning på 8,73, varav exteriör var 8,28 och ridegenskaper 9,04! Det var otroligt rolig läsning (han står nu på Dalagården (2012) på fribetäckning.

Saluannonsen på Örn frá Keldudal bifogas nedan - önskar att jag själv hade kunnat köpa denna fina häst. Vi mötte honom förra våren på Gunnarlunda Spa, lugn och härlig kille, vilket vår Kaspar också är.


KASPAR är lyckligt ovetande om allt av detta ovanstående. Han är en mycket ödmjuk ung man, har lätt för sig i alla gångarter, är ännu så länge lite 'valpig' men oerhört lyhörd och lättlärd. Nej, han är inte till salu!

Med de omdömen som vi fått om honom kommer han förmodligen att bli en fantastisk tölthäst. Han är liten, lättlärd, framåt, mycket god balans och så är han oerhört söt, dessutom har han 'Fin hals, manke, bog'. Han är så vacker, har väldigt fin resning, men, behöver röra sig lite mer på egen hand, utan storebror Heidur som vapendragare. Vilka härliga killar vi har!

En sådan tur att de är just våra unga hästar - och ingen annans!