Hästnytt

Hästnytt

Hästar på Stureholm

Om våra hästar och vårt hästliv här på Stureholm

Löshoppning i nysnö

Våra hästarPosted by Åse Brunnström Sun, December 02, 2012 14:54:59

Härligt hoppande hästar i nysnö - läs mer i bifogade PDF-dokument som samtidigt är en julhälsning.
Röskva fra Muldbjerg

Våra hästarPosted by Åse Brunnström Tue, February 21, 2012 17:05:39

2012 Röskva, du härliga dam! Enligt den vetenskapliga utbildade veterinärkåren så bör du ha så ont nu av din ENOTRH, aggressiv tandstensbildning, att du förmodligen inte vill äta eller göra något. MEN DET GÖR DU? Hur hänger detta ihop? Det är mycket svårt att avsluta ditt liv, när du fortfarande; äter hö/silage, betar långt som kort gräs, äter (skivade förvisso) morötter och äpplen. Ögonen är pigga, bakdelen som den alltid varit, vänder den mot mig tre gånger, sedan går det bra. Nu har det faktiskt blivit bättre, jag kan gå direkt fram utan att 'dansa med Röskva'.

En härlig liten dam med fantastiskt uttryck, mycket vilja, nu på sitt 21:a år. Hon har gett oss väldigt mycket, inte minst ett antal timmar i hagen för att försöka övertyga henne om att komma in. Framförallt, en fantastisk avkomma efter Hraunar fra Efri-Raudaleik, Heidur från Stureholm.

Vi köpte Röskva 2005 från Kristine Barner på Kullabergs islandshästar. Röskva är född i Danmark hos Kristines föräldrar, där har hon haft 4 föl. Av olika anledningar hann vi inte med att rida som vi tänkt och beslöt oss för att ta ett föl efter Röskva, hingstvalet föll på Hraunar fra Efri-Raudalek, efter rekommendation från Kristine. I juli månad 2007 föddes ett hingstföl, Heidur från Stureholm (se bild ovan). Läs mer om Heidur under hans egen rubrik.

2011 Röskva drabbades för snart två år sedan (då upptäcktes det) av en märkligt aggressiv form av tandsstensbildning som heter ENOHTR. Oddsen är inte så goda, men så länge vår kära häst äter, är i gott hull och har kvar sin vilja av stål, så medicinerar vi henne. Rider gör vi också, men då mycket försiktiga tygeltag och det är bettlöst Hackamore som gäller - hon går lika fort fram med det :). Under hösten 2011 gjorde vi en långritt - Röskva gjorde allt för att komma först i ledet, trots att Astrid och jag bestämt att jag skulle rida sist med Röskva. En helt otroligt härlig häst som aldrig ger sig.

Astrid och Röskva tog en tur ned till vattnet i Farhult på bilden till vänster ( då Astrid lyckades övertyga Röskva att vare sig sand, strand, tång eller vatten är något att vara rädd för)

På bilden till höger rider Astrid o Röskva med i kadriljen på Hästens Dag i Krapperup 2011, alltid i strävan att var först.............

Glömde bort att berätta att isländska hästars namn oftast har en betydelse, Röskva betyder snabb. Det, kan ingen ta ifrån henne! hälsar hennes matte som älskar henne oerhört mycket!

Primadonna från Dahlgården

Våra hästarPosted by Åse Brunnström Tue, February 21, 2012 17:03:12

Unghästmönstring 2012-08-26, Skeppargården;

Primadonna var med i ettårsklassen och fick fina poängen 8,1; 8,1 för exteriör och karaktär, 8,2 för gångarter, med plus på tre av dem! Internationella FEIF-domaren Barbara Frische lovordade Primadonna som en elegant, dansant och mycket lovande ettåring. Vi blev oerhört glada. Det visade sig att Primadonna blev högst bedömd av alla hästarna vid denna mönstring, oavsett ålderskategori. Ringde Bengt och Lisa så fort jag hann, de blev som uppfödare givetvis mycket glada!

Barbara Frische gör en exteriörbedömning av Primadonna, Astrid är duktig hästledare. Foto: Åse Brunnström. PDF-filen nedan visar en bild på Primadonna när hon får fritt visa upp sig. Foto: Gundel Wetter, Svala gård.


Försommar 2012;

Primadonna växer något helt otroligt. Den 26:e maj 2012 fyllde hon ett år - - hon har längsta benen i vår hästflock! Hon är väldigt social men har också respekt för att vi människor har ett område där hon inte kan vara. Det går alldeles utmärkt att sätta grimma på henne, leda henne mellan hagar. Vår plan är att hon skall visas på fölmönstring för Barbara Frische den 26 augusti 2012 hos familjen Hegart på Skeppargården. Vi kommer att träna henne att gå med Salka i transport och på olika planer inför detta evenemang.

Vår 2012; Primadonna är ett stoföl efter Hraunar fra Efri-Raudalek och Brynja fra Glaesibae - två världsmästarföräldrar, vad månde bliva?

Vi har längtat efter att få ett ungt sto att följa hela vägen - våra gamla vänner Trixie, Salka o Röskva är alla tre i 20-årsåldern, och åldern börjar väl lite grand ta ut sin rätt där. Hemkommen från Dahlgården fick Primadonna bo tillsammans med Röskva för att komma in i flocken lite försiktigt. Röskva är ledaren och har helt accepterat Primadonna, som vi kallar Donna till vardags. Donnan är en mycket social och trevlig 'liten' häst, nästan lika hög som Röskva som är ca 136 cm.

Nedan lite bilder från glad 4-månaders fölunge, till 6- resp. 9 månaders ung dam.

Skall bli spännande att följa hennes utveckling.

Trixie på Stureholm

Våra hästarPosted by Astrid Brunnström Tue, October 25, 2011 18:22:50

Trixie är den sötaste shettisen på denna jord (enligt mig). Hon är 103 cm i manhöjd och mörkt chokladbrun med vita ringar runt ögon och mule. Vi tror att hon är släkt med Exmoorponnyn, därav de vita ringarna.

Trixie är 18 år gammal och har bott hos oss i snart sex år nu. Hon var först min lilla ridhäst men sedan jag blivit för lång, har hon istället blivit körhäst. Vi har tävlat lite grand och ganska många förstaplaceringar faktist! ;-). Trixie vilar lite nu under hösten eftersom jag har fullt upp med Salka och Heidur, men till våren ska jag nog börja tävla lite igen i körning!

Jag älskar Trixie över allt annat!

Hon har slängt av mig säkert 700 ggr men sånt får man ta när man äger en busig shetlandsponny! Trixie har lärt mig hoppa, galoppera och köra såklart! Det var bara att spänna för vagnen och köra!

Just nu går hon ute i sin hage och betar och blir riktigt tjock och fin, för man måste ju ha lite hull att träna bort till våren! ;-)

Salka frá Vinkaergård

Våra hästarPosted by Åse Brunnström Mon, October 24, 2011 19:31:53

Kval inför LAG-SM 2012 för ungdomar hölls i Margretehof onsdagen den 13:e juni. Astrid o Salka red som lagmedlemmar i grenen T4 (vilken de aldrig ridit förut) samt ett på en vecka intränat program i grenen enmansshow.


Musiken och ekipagets framförande verkade falla domarna och den lilla men positiva publiken i smaken. Med lite finslipande kanske det blir riktigt bra, om laget tar sig till Lag-SM.

Visst är den en speciell känsla att vinna FÖRSTA PRIS! Det kan vi nog alla hålla med om. Vid Gandurs invigning av Helsingborgsbanorna den 10:e juni 2012 var det Kontrolltävling, den vann Astrid och Salka, ganska överlägset.

SALKA, Astrid och SSM 2012-18-20/ 5 (maj) på Margretehof;

Ekipaget var mycket duktiga men det händer så mycket nu att vi knappasthinner minnas vad vi har gjort, än mindre vilka placeringar det blivit - men rosetterna hjälper oss. I mellanklass tölt, T3 blev det en tredjeplacering och i mellanklass V2 blev det en femteplacering (eller var det tvärtom?)?

Salka fra Vinkaergård

är enligt vår åsikt den sötaste av islandshästar som tänkas kan; rådjursögon,liten, brunskäck till färgbestämning. Men skäck det döljer hon väl! Hon är brun, svart man och svans, vitt på fyra hovar och, två halvstrumpor bak, och, ett litethjärta (eller Alladins lampa) under manen!


Liten är hon också, 134 cm i mankhöjd - inget stort steg, men takt- och gångartssäker, det är hon. I lättklass och mellanklass (Flyinge ishäst och SSM m.fl.) har hon fått bedömningar för trav o skritt på 6.0 i mellanklass, ökad tölt 5,5, galopp 5,5 och kort tölt 5,5. Tänk, om allt detta hade hänt på samma tävling - då hade resultatet legat på 5,7-5,8 - men dagsformen avgör, allt sitter inte som smäck hela tiden. Det vet vi ju tyvärr, de flesta av oss. Undantag finns ju längst upp i resultatlistorna.

Salka vill gärna dra iväg med bettet och har en hög och orolig form. Kanske har vår duktiga hästtandläkare Nina Lundgren (www.svenskahasttandvarden.se) idag funnit problemet . Salka har troligen hål i en tand som ligger i överkäken, där bettet förmodligen irriterar mer än det gör nytta (förstå mig rätt). Nu är tanden penslad med fluorlack och vi skall testa om detta kan avhjälpa de obehag som Salka har.

Lilla ryttarinnan Astrid har på Salka provat alla möjliga sorters bett för att försöka hitta hjälp - men det har inte lyckats. Vi är tillbaka på tredelat bett, noga avpassat (hellre för kort än för långt som vi tolkar tandläkarens råd). Skall testa detta imorgon, då tränar Astrid o Salka för Matilda Bengtsson. Matilda har har hjälpt Salka och Astrid i ca 1,5 års tid med vardaglig och träningsförberedande träning. Spännande att se hur det går imorgon!

I sommar har Salka varit i Värmland, som sällskap till vår unge herr Heidur, men även var tanken att hon skulle bli mamma till ett föl efter Kjarni vom Wallberg. Det blev tyvärr ingen betäckning, eftersom hon utvecklade herpesvirus (ligger latent, kan utvecklas i samband med långa transporter, eller annat stressmoment). Detta visste vare sig vi eller Kjarnis ägare, Josefin Birkebro. Så, Salka blev igångsatt sedan hon kommit hem igen efter två månaders vila.

GRATTIS ASTRID, SALKA o MATILDA!

Bollerup Ishest 2012, en tävling arrangerad av två avgångsstudenter på Bollerups naturbruksgymnasium, blev verkligen framgångsrik för Salka och Astrid. De tävlade i V5 (lätt fyrgång) och T3 (mellanklass tölt). Slutpoäng i respektive A-final blev 5,17 respektive 4,97 - den magiska gränsen 5,00 är uppnådd! Grattis flickor och tack Matilda för att du hjälper och stöttar i alla lägen.

SALKA har fått möjlighet att ridas av Katarina Lagerbäck som gästar en av våra inackorderingar med träningspass. Det har visat sig att det fungerar utmärkt att träna med andra metoder än dem vi är vana vid. Nu är det lösa tygeltag varvat med höga som gör att Salka själv söker den låga och avspända formen. Vi har sett gångjärnet i nacken, hon söker det själv. Intressant och roligt att en 18 årig dam kan söka sig nya vägar. Fortsättning följer ...........

Kaspar från Fornhem

Våra hästarPosted by Åse Brunnström Mon, October 24, 2011 18:30:48

Vår unghäst Kaspar från Fornhem har nu blivit tre år och riktigt trevlig är han. Vi köpte honom 'osedd', endast några bilder på nätet och via e-post avgjorde, honom skall vi ha! Han köptes för att ge vår egen Heidur ett sällskap och som framtida ridhäst åt mig själv.

Dessa förväntningar har han verkligen lyckats att lyfta. Han är nu hos Team Brösarpsgården sedan två veckor och rids av Josefin Birkebro. När vi lämnade honom där, sedan han kom hem från hingst/valackbetet i sommar, hade han provat att ha träns på sig vid två tillfällen här hemma. Dagen efter vi kommit hem från Brösarp, har han haft både träns, sadel och blivit uppsutten!

Jag fick rapport om Kaspar idag från Josefin Birkebro. Han sköter sig mycket fint, vi är så stolta. Han har lätt för både tölt och trav, han är snäll och har lagom mycket vilja, dvs han följer med andra hästar utan att rusa på, men behöver inte drivas på. Det låter hur spännande som helst!

Nedan några bilder på Kaspar från föl till unghäst. Matte är och hälsar på i Brösarp efter halvlek. Vi hämtade hem honom i början av december 2011 och sedan har han fått vila. Vi planerar att sätta igång honom så smått framåt mitten av mars - Astrid längtar efter att rida honom (också).

ÄNTLIGEN VÅR och min tur tror jag Kaspar tänker. Vi har satt igång Heidur efter vintervilan och i onsdags fick Kaspar nya fina skor. Han är mycket snäll och trevlig att hantera. Han skall också sättas igång med Katarina Lagerbäcks hjälp, känns tryggt, så att vi inte gör något tokigt. Här följer ett bildcollage som visar hur metodiskt Katarina går igenom grundutbildningen igen. Det är spännande att följa våra två unghästars utveckling, de är verkligen helt olika.

VÅR 2012 och snart hingstfestival - därav ett specialnummer av tidningen Islandshästen. Ett intressant utdrag ur WorldFengur visar att Kaspars pappa, Örn frá Keldudal, ligger på andra plats med BLUP poäng 125 för pass och för ridegenskaper 118 (av hingstar i Sverige med Blup över 110). Världsmästaren Hraunar frá Efri-Raudalek pappar till vår Heidur) har 121 i bedömning för pass och 118 för ridegenskaper.

Fina Örn frá Keldudal, ägs av Thilde Höök men står nu till försäljning hos Vignir Jonasson, hoppas att han får ett riktigt bra hem. Hur fint han rör sig kan denna länk vittna om, http://www.youtube.com/watch?v=No7-HvknqGQ.

Örns pappa heter Thokki frá Kyrholt, om honom står det att läsa i samma nummer av Islandshästen, i reportaget från Kyrholt, att han är den mesta kända av deras hästar. Han visades 2007 och fick då en totalbedömning på 8,73, varav exteriör var 8,28 och ridegenskaper 9,04! Det var otroligt rolig läsning (han står nu på Dalagården (2012) på fribetäckning.

Saluannonsen på Örn frá Keldudal bifogas nedan - önskar att jag själv hade kunnat köpa denna fina häst. Vi mötte honom förra våren på Gunnarlunda Spa, lugn och härlig kille, vilket vår Kaspar också är.


KASPAR är lyckligt ovetande om allt av detta ovanstående. Han är en mycket ödmjuk ung man, har lätt för sig i alla gångarter, är ännu så länge lite 'valpig' men oerhört lyhörd och lättlärd. Nej, han är inte till salu!

Med de omdömen som vi fått om honom kommer han förmodligen att bli en fantastisk tölthäst. Han är liten, lättlärd, framåt, mycket god balans och så är han oerhört söt, dessutom har han 'Fin hals, manke, bog'. Han är så vacker, har väldigt fin resning, men, behöver röra sig lite mer på egen hand, utan storebror Heidur som vapendragare. Vilka härliga killar vi har!

En sådan tur att de är just våra unga hästar - och ingen annans!

Heidur från Stureholm

Våra hästarPosted by Åse Brunnström Tue, October 18, 2011 16:34:00

Heidur från Stureholm

född 2007, e. Hraunar frá Efri-Raudalek, u. Röskva fra Muldbjerg.

Vi höll honom som hingst tills han vara 4 år - sedan kände vi att vi endera får lämna bort honom, till någon som vill satsa på ett hingstämne, eller, så får han bli valack. Han blev valack. En helt fantastisk sådan. Han är en nallebjörn, i allt. Snälla ögon, galopperar till matte när han skall byta hage, är oerhört samarbetsvillig, föreslår egna ridövningar ibland. Han har allt - enligt vår tränare Katarina Lagerbäck, och givetvis, har vi tyckt detta hela vägen från den lilla 'grå älgen, till gul 1-åring, gulsvart 2-åring, och till att visa sig vara en fantastiskt vacker häst vid 2-3 års ålder! Vilken resa, vilken tur - och alla gångarter är där. Nu tränar vi på att sortera dem.

Nu har han gått från föl och unghäststadiet till en ung och vacker ridhäst. Tack vare goda insatser från Team Brösarpsgården och Josefin Birkebro har vi nu vår drömridhäst. Han är både duktig, snäll och urmysig att hantera. Hoppas att Astrid och Heidur får det riktigt roligt på träningar och tävlingar framöver. Vi fortsätter att träna för bl.a. Josefin Birkebro och övriga på Team Brösarpsgården. Det är vi supernöjda med :). En stolt Astrid och en nöjd Heidur, kan det bli bättre - se mer i fotoalbumen i pdf-filerna nedan.

EFTER VINTERVILAN så har vi nu satt igång Heidur med hjälp av Katarina Lagerbäck. Hon hjälper vår inackordering Jaffe så vi passade på att anlita hjälpen. Det är vi riktigt nöjda med. Vi lär oss mycket grundhantering och Heidur är väldigt snäll och skötsam - en duktig, positiv och söt häst, tycker även Katarina.

Repetition av grundträningen sedan tidigare, Katarina hoppar upp och ned, från vänster till höger, böjer hals, kastar med grimskaft - ingenting som inte känns ok efter en stund tycker Heidur. Nåja, det där med högersidan är lite läskigare, för den har vi glömt att träna på. Skall bli bättring.

Bilddagbok från träningen med Heidur och Katarina Lagerbäck